online

Recent werk gemaakt tijdens de Online Schilderlessen .SCHILDERLESSEN ONLINE 


De online schilderlessen die wij geven, naast de lessen tijdens schildervakanties en workshops, worden inmiddels door velen gewaardeerd. Uiteraard is het anders dan fysiek lesgeven, maar het blijkt dat een online schilderles tot prachtige resultaten leidt en ook veel goede leermomenten kent.

Wij gebruiken voor de online schilderlessen het programma Zoom om te beeldbellen. Iedereen werkt dan thuis, op zijn eigen werkplek en zorgt zelf voor materialen. Een computer met camera, geluid en internetverbinding is daarvoor noodzakelijk. Wij geven een les die twee uur duurt. Iedereen werkt individueel, maar krijgt regelmatig commentaar en kan uiteraard de nodige vragen stellen. Wij geven niet alleen tips en opmerkingen, maar geven achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk. Een paar keer tijdens de les laat iedereen zijn werk zien, zodat allen kunnen zien wat er gemaakt wordt. Zo kun je het werk van anderen zien, er ook iets over zeggen en vooral er iets van leren. Er wordt geschilderd in Amerika, Italië, België en in Nederland en ondanks de grote afstand ontstaat er iedere keer een goede sfeer.

Het kan voorkomen dat je graag iets anders schildert dan die week wordt aangeboden of liever eerst je vorige werk afmaakt, dan is dat altijd bespreekbaar.

De onderwerpen die tijdens de online schilderlessen aan bod komen, zijn schilderijen van bekende en onbekende kunstenaars. Tijdens de lessen geven we, indien mogelijk, informatie over de schilders en kunststromingen vaak in de vorm van een powerpoint presentatie. We leggen ook technische problemen uit.

Deelname aan 1 les kost €25,-, aan 5 lessen €115,- en een proefles kost 12,50. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@picturale.nl. Graag vermelden om welke les of lessen het gaat. Bij inschrijving houden we de volgorde van aanmelden aan. Wij sturen vervolgens een betaalverzoek.

De maximale groepsgrootte van de online schilderlessen houden wij beperkt, deze is afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp en ligt tussen de 6 en 10 personen.

Een paar dagen voor aanvang van de les ontvang je een email met de nodige informatie en de afbeelding(en) zodat je er een naar keuze uit kunt printen.
Ook sturen we de link waarmee je de virtuele klas binnenkomt met indien nodig een uitleg hoe dit werkt. Dit is allemaal vrij eenvoudig; iedereen kan het. Twijfel je hieraan, dan kunnen we altijd een keer ‘Zoom-proefdraaien’.

Tijdens de meeste lessen werken we met acryl, hier is dan ook de uitleg op gericht. Sommige onderwerpen lenen zich ook voor pastelkrijt of oliekrijt. Het is ook mogelijk met olieverf te werken.

Overzicht van het PROGRAMMA VOOR JANUARI EN FEBRUARI 2021:

PROGRAMMA DOWNLOADEN

Dinsdagavond 12 januari 20.00 – 22.00 u. EDGAR DEGAS
Edgar Degas neemt de rol op zich van de kunstenaar / verslaggever die de scène observeert zonder enige vorm van moreel commentaar te geven. Hij geeft ons het leven in het café zoals het is.  Een troosteloze figuur, danseressen en prostituees.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 13 januari 14.30 – 16.30 u. FAUVISME
Het fauvisme ontstaat aan het begin van de 20e eeuw. De fauvisten schilderden vlakken met heldere, soms felle, vrolijke kleuren.  De fauvisten zetten zich af tegen de realistische, bijna fotografische uitbeelding van hun voorgangers.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 19 januari 20.00 – 22.00 u. WALASSE TING.
Frisheid, vitaliteit en briljante kleuren kenmerken Walasse Tings afbeeldingen van vrouwen, bloemen, vogels en dieren uitgevoerd in een krachtige en hoogst individualistische stijl. Zijn verleidelijke, magische wereld is er een van zintuiglijk genot en spreekt iedereen aan die zijn passie voor de schoonheid van de natuurlijke wereld deelt.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 20 januari 14.30 – 16.30 u. IMPRESSIONISME
Het impressionisme is een kunststroming ontstaan in de schilderkunst in Frankrijk, in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het was een reactie op de bestaande academische kunst. Kenmerkend voor het impressionisme is de gerichtheid op de beleving van het moment (‘impressie’) en de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 26 januari 20.00 – 22.00 u. JOHANNES VERMEER
Johannes Vermeer leefde net als Rembrandt in de Gouden Eeuw. De kunstenaar leefde en werkte in Delft en schilderde voornamelijk interieurs en vrouwen. Vermeer werd maar 43 jaar oud en er is slechts een klein aantal schilderijen bekend, maar dat zijn dan ook letterlijk en figuurlijk pareltjes.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 27 januari 14.30 – 16.30 u. SCHILDER WAT JE WIL!
Deze les is bedoeld om te schilderen wat je altijd al had willen schilderen. Dat kan natuurlijk de Mona Lisa zijn maar ook je mooiste vakantiefoto of noem maar op. Leef je uit op je favoriete onderwerp!
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 2 februari 20.00 – 22.00 u. RENOIR
Renoir schilderde als twaalf jarige decoraties in rococo-stijl op porselein.
Na een realistische periode ontwikkelt hij zich al heel vroeg tot een van de grootste Franse impressionisten. Later kiest hij voor een klassiekere werkwijze en wordt zijn penseelstreek strakker. Hij wordt een meester in het weergeven van een zachte natuurgetrouwe huid met een afgewogen kleurharmonie in zijn zogenaamde ‘parelmoerfase’.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 3 februari 14.30 – 16.30 u. STILLEVEN
Deze les is bedoeld als een oefening in het tekenen of schilderen naar de waarneming. Je zet zelf een stilleven op, dit kunnen een aantal vazen of flessen zijn maar ook een enkel stuk fruit. Uiteraard kun je je laten inspireren door bovenstaande voorbeelden. Dit onderwerp is ook geschikt om uit te voeren in houtskool of pastel.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 9 februari 20.00 – 22.00 u. VOGELS
Deze week laten we ons inspireren door vogels, of details van vogels. Maak of zoek zelf eventueel leuke platen van vogels en probeer eventueel details ‘op te blazen’.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 10 februari 14.30 – 16.30 u. MASKERS
Oorspronkelijk waren Venetiaanse maskers bedoeld om de sociale status te verbergen. Omdat deze door het masker niet meer te bepalen was, kon men zich tijdens de feesten lekker laten gaan. Het masker is door Corona weer eens flink op de voorgrond gekomen.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 16 februari 20.00 – 22.00 u. HET UITZICHT UIT JE RAAM
Kijk door je eigen keukenraam of het raam dat je graag zou hebben…en schilder naar de waarneming of naar de fantasie.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 17 februari 14.30 – 16.30 u. ABSTRACT LANDSCHAP
Abstraheren komt van het latijn abs-trahere en betekent weglaten, verwijderen, afstand nemen. De letterlijke betekenis is dus ‘afstand nemen van de werkelijkheid’. Belangrijke aspecten zijn de harmonie, de compositie, de ordening of de disharmonie, de decompositie, de willekeurige wanorde.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 23 februari 20.00 – 22.00 u. JÁNOS BITTENBINDER
De in 1946 in Roemenië geboren kunstschilder János Bittenbinder voelt zich nog steeds sterk verbonden met de cultuur van zijn etnisch moederland Hongarije.
De verworven vrijheden en het onbevangen kunnen schilderen behoren voor János Bittenbinder tot de belangrijkste emoties in zijn leven.
Zijn schilderkunst is overrompelend, zowel in compositie als in kleur.
János heeft een bijzonder talent om diepte, licht en lichtwerking te grijpen. Verre reizen naar Tibet, China en Zuid-Amerika vormen zijn inspiratiebron.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 24 februari 14.30 – 16.30 u. ANDRE DERAIN
Andre Derain wordt samen met o.a. Matisse en De Vlaminck gezien als de grondleggers van het fauvisme. Hij werd bekend met zijn landschappen en, in zijn Londense periode, met zijn bruggen over de Theems en zijn schilderingen van Hyde park. Hij heeft zich laten inspireren door o.a. Picasso en Cezanne.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Dinsdag 2 maart 20.00 – 22.00 u. HENRI MATISSE
De Franse kunstenaar Henri Matisse was een Frans kunstschilder en beeldhouwer. Hij staat bekend als de merkwaardigste Franse fauvist.
Hij wordt veelal gerekend tot de grote vernieuwers van de kunst van de twintigste eeuw. Met het fauvisme opende Matisse nieuwe wegen in de geschiedenis van de moderne kunst. Na deze wilde aanvangsperiode wordt zijn werk meer harmonieus. Het krijgt naarmate hij ouder wordt meer en meer het stempel vooral aangenaam en decoratief te zijn.
Zelf beschouwde hij de Kapel in Vence als zijn absolute meersterwerk. Matisse is over de hele wereld nog altijd zeer geliefd vanwege zijn interieurs, model lijntekeningen, monumentale knipselcollages en portretten.
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Woensdag 3 maart 14.30 – 16.30 u. GABRIELE MÜNTER en WASSILY KANDINSKY
Kandinsky schilderde in eerste instantie expressionistisch, evenals zijn levensgezellin Gabriele Münter. Later is hij abstract gaan werken. Hij schreef het filosofische werk ‘Über das geistige in der kunst’ (over het spirituele in de kunst).
Klik hier om de afbeeldingen groter te zien.

Recent werk gemaakt tijdens de Online Schilderlessen.

PROGRAMMA DOWNLOADEN


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.