Schilderlessen online

Recent werk gemaakt tijdens de Online Schilderlessen .

SCHILDERLESSEN ONLINE

De schilderlessen die wij online geven zijn de perfecte manier om veilig en goed te leren schilderen. Vooral nu de de schildervakanties en workshops ‘schilderen met acryl’ even niet door kunnen gaan. Tijdens een online schilderles leer je veel en maak je prachtige schilderijen. Bovendien is zo’n schilderles ook heel gezellig.

GOED LEREN SCHILDEREN

Dit betekent niet alleen veel tips en informatie krijgen, maar ook daadwerkelijk schilderen aan een concreet schilderij. Voor beginners is het heel goed om te schilderen aan de hand van de voorbeelden van oude meesters. Je kruipt in de huid van een al dan niet ‘beroemde’ schilder en probeert je zijn kleurgebruik, handschrift en visie eigen te maken. Dan komt er een moment waarop het tijd is om te gaan werken aan je eigen visie en ideeën. Wij proberen je in dit proces zo goed mogelijk te begeleiden, door facultatieve opdrachten te geven die je na laten denken over alle belangrijke beeldelementen. Het is heel belangrijk iets te leren maar zeker zo belangrijk vinden wij het plezier in het schilderen.

SCHILDERLESSEN ONLINE

Voor een online schilderles gebruiken wij het programma Zoom om te beeldbellen. Iedereen werkt dan veilig thuis, op zijn eigen werkplek en zorgt zelf voor materialen. Een computer met camera, geluid en internetverbinding is daarvoor noodzakelijk. Wij geven een les die twee uur duurt. Iedereen werkt individueel, maar krijgt regelmatig commentaar en kan uiteraard de nodige vragen stellen. Wij geven niet alleen tips en opmerkingen, maar geven achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk. Tijdens de les laat iedereen zijn werk zien, wij geven dan aanwijzingen zodat je gericht verder kunt schilderen. Je kunt ook het werk van anderen zien, er iets over zeggen en vooral er iets van leren. We geven de lessen in het Nederlands, maar de deelnemers bevinden bevinden zich overal op de wereld en ondanks de grote afstand ontstaat er iedere keer een goede sfeer.

THEMA’S

De onderwerpen die tijdens de online schilderlessen aan bod komen, zijn schilderijen van bekende en onbekende kunstenaars. Tijdens de lessen geven we, indien mogelijk, informatie over de schilders en kunststromingen vaak in de vorm van een powerpoint presentatie. We leggen ook technische problemen uit. Het is mogelijk dat je graag iets anders schildert dan het thema van die week, of liever eerst je vorige werk afmaakt. Dat is altijd bespreekbaar.

Een paar dagen voor aanvang van de les ontvang je een email met de nodige informatie en de afbeelding(en) zodat je er een naar keuze uit kunt printen.
Ook sturen we de link waarmee je de virtuele klas binnenkomt met indien nodig een uitleg hoe dit werkt. Dit is allemaal vrij eenvoudig; iedereen kan het. Twijfel je hieraan, dan kunnen we altijd een keer ‘Zoom-proefdraaien’.

De maximale groepsgrootte van de online schilderlessen houden wij beperkt, deze is afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp en ligt tussen de 6 en 10 personen.

Deelname aan 1 les kost €25,-, aan 5 lessen €115,-. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@picturale.nl. Graag vermelden om welke les of lessen het gaat. Bij inschrijving houden we de volgorde van aanmelden aan. Wij sturen vervolgens een betaalverzoek. AANMELDEN.


Het is ook mogelijk eerst aan een proefles mee te doen, vraag naar de mogelijkheden via CONTACT.

Overzicht van het PROGRAMMA VOOR MAART EN APRIL 2021:

PROGRAMMA DOWNLOADEN

9 maart DE KUS

De kus, ja wie kent er nu geen bekend kunstwerk met als titel ‘DE KUS’. Veel kunstenaars legden hun gevoelens bij deze mooie actie twee- of driedimensionaal vast. 
Deze les gaan wij dat ook doen en wel op het witte doek.

10 maart schilderen we online: BOMEN

Bomen en bossen hebben veel aantrekkelijke visuele eigenschappen. Ritme, structuur, sculpturaliteit, licht-donker contrast etc. Voor veel schilders aanleiding om ze te schilderen, maar ook voor ons. Een mooi onderwerp om richting te geven aan de zoektocht naar je eigen schilderij.

16 maart Georgia O’KEEFFE

Georgia O’Keeffe zien we als een belangrijke figuur in de Amerikaanse kunst vanaf ongeveer 1920. Haar werk neemt een baanbrekende positie in binnen de Amerikaanse schilderkunst en speelt zich af in het grensgebied tussen figuratie/ realisme en abstracte kunst. Wij rekenen haar werk tot het precisionisme.

17 maart schilderles online over KANDINSKY

Wassily Kandinsky begint zijn schildercarrière met werken die vallen binnen het fauvisme en Duits expressionisme. Hij schildert dan nog figuratief, maar gaat vervolgens steeds abstracter werken. Wij zien hem als een van de grondleggers van de abstracte kunst. Hoe dat proces is verlopen gaan we zien in deze les.

23 maart HET MEISJE MET DE PAREL

Het Meisje met de Parel is een van de beroemdste schilderijen van Johannes Vermeer en is geschilderd van 1665-1667, in de Nederlandse Gouden Eeuw dus. 
Het wordt ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd, omdat het meisje de toeschouwer blijft aankijken, waar deze ook staat.

24 maart DETAIL

In deze les schilderen we een detail uit een foto of een schilderij. Je kiest je eigen uitsnede. Ook is het mogelijk kleuren en structuren aan te passen. Een mooie oefening om te werken aan een eigen compositie.

30 maart TOULOUSE-LAUTREC

Toulouse-Lautrec werd beroemd door zijn affiches, litho’s en schilderijen die hij in de Parijse wijk Montmartre tijdens zijn korte leven maakte. Hij was door een botziekte erg klein en niet moeders mooiste. Maar hij voelde zich met zijn wijn, schetsboek en schildersezel helemaal thuis op de Moulin Rouge tussen de danseressen en de prostituees. 

31 maart BONNARD

Pierre Bonnard leefde een teruggetrokken leven. Hij liet zich niet beïnvloeden door schilders uit zijn tijd. Zijn werk is dan ook niet echt bij een stroming onder te brengen. Hij schilderde in zijn eigen stijl met eigen handschrift, zachte kleuren en lieftallige onderwerpen.

6 april MUZIEK IN DE KUNST

Muziek, literatuur en beeldende kunst oefenen sinds mensenheugenis invloed op elkaar uit. Schilders lieten zich vaak inspireren door het kijken en luisteren naar muziek en musici. Zo heeft muziek geleid tot veel mooie schilderijen. Deze les laten wij ons inspireren door muziek. Schilder een muzikant, een muziekinstrument of een detail ervan.

7 april SYMFONIE IN WHITE

James Whistler staat bekend om het portret van zijn moeder, bijna helemaal in zwart geschilderd. Maar hij schilderde ook ‘Symphony in white’ een vrouw bijna helemaal in wit geschilderd. Het schilderen met veel wit en het heel beperkt toepassen van kleur is een uitdaging, maar wel een met een bijzonder resultaat.

13 april DUMAS

De in Zuid-Afrika geboren Marlene Dumas vertrok na haar kunstopleiding in Kaapstad op haar 23e naar Amsterdam, waar zij nu nog steeds woont en werkt. De apartheid in Zuid-Afrika heeft haar ogen geopend voor de tegenstellingen tussen rassen, culturen, geslachten enzovoorts. Deze thema tegenstellingen zien we in veel van haar veelal erotisch getinte expressionistische schilderijen en aquarellen terug.

14 april PAUL CÉZANNE

Paul Cézanne wordt vaak ingedeeld bij het post-impressionisme; de stroming na het impressionisme die de essentie van kunst onderzoekt. Een schilderij zien de post-impressionisten niet zozeer als een weergave van de werkelijkheid maar meer als verf op doek. Bekende werken van Cézanne zijn de series die hij maakt van de Mont St. Victoire en de stillevens met appels. 

20 april ISAAC ISRAËLS

Isaac Israëls leerde de liefde voor het schildersvak van zijn vader Joseph Israëls, aan het Scheveningse strand. Gekenmerkt door zijn spontane schilderstijl legde hij met vluchtige penseelstreken veel strandtaferelen en het leven in de grote stad vast. 
Isaac Israëls hoort bij de Amsterdamse impressionistische school.

21 april MODERN IMPRESSIONISME

Het impressionisme is een schilderstijl die tegenwoordig weer volop in de belangstelling staat. In tegenstelling tot het impressionisme van de tweede helft van de achttiende eeuw gaat het niet om een weergave van een snelle impressie. Momenteel werkt men met het bijzondere licht en de kenmerkende lichtvlekken om tot een licht en luchtig schilderij te komen. De keuze valt ook vaak op andere, moderne onderwerpen.

27 april ONDERGAANDE ZON

De ondergaande zon heeft veel kunstenaars zoals van Gogh, Caspar David Friedrich, Claude Monet, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en vele, vele anderen geïnspireerd tot prachtige schilderijen.
Deze les laten wij ons door dit dagelijks terugkerende en soms prachtige natuurfenomeen inspireren. 

28 april CHIAROSCURO

Chiaroscuro is Italiaans voor licht-donker en deze term wordt dan ook in de schilderkunst gebruikt voor licht-donker contrast. Caravaggio, een Italiaanse schilder uit de 16e eeuw zien we als de ‘uitvinder’ van dit fenomeen, dat later veel gebruikt is door andere schilders zoals Rembrandt.
Wij gaan in deze les ook het chiaroscuro toepassen of ons eigen licht donker contrast ontwerpen.

Recent werk gemaakt tijdens de Online Schilderlessen.

Schilderlessen online recent werk 2

PROGRAMMA DOWNLOADEN


Reacties zijn gesloten.