SCHILDERLESSEN ONLINE

Recent werk gemaakt tijdens de online schilderlessen.

SCHILDERLESSEN ONLINE 

De schilderlessen die wij online geven zijn de perfecte manier om veilig en goed te leren schilderen. Vooral nu de de schildervakanties en workshops ‘schilderen met acryl’ even niet door kunnen gaan. Tijdens een online schilderles leer je veel en maak je prachtige schilderijen. Bovendien is zo’n schilderles ook heel gezellig.

GOED LEREN SCHILDEREN

Dit betekent niet alleen veel tips en informatie krijgen, maar ook daadwerkelijk schilderen aan een concreet schilderij. Voor beginners is het heel goed om te schilderen aan de hand van de voorbeelden van oude meesters. Je kruipt in de huid van een al dan niet ‘beroemde’ schilder en probeert je zijn kleurgebruik, handschrift en visie eigen te maken. Dan komt er een moment waarop het tijd is om te gaan werken aan je eigen visie en ideeën. Wij proberen je in dit proces zo goed mogelijk te begeleiden, door facultatieve opdrachten te geven die je na laten denken over alle belangrijke beeldelementen. Het is heel belangrijk iets te leren maar zeker zo belangrijk vinden wij het plezier in het schilderen.

SCHILDERLESSEN ONLINE

Voor een online schilderles gebruiken wij het programma Zoom om te beeldbellen. Iedereen werkt dan veilig thuis, op zijn eigen werkplek en zorgt zelf voor materialen. Een computer met camera, geluid en internetverbinding is daarvoor noodzakelijk. Wij geven een les die twee uur duurt. Iedereen werkt individueel, maar krijgt regelmatig commentaar en kan uiteraard de nodige vragen stellen. Wij geven niet alleen tips en opmerkingen, maar geven achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk. Tijdens de les laat iedereen zijn werk zien, wij geven dan aanwijzingen zodat je gericht verder kunt schilderen. Je kunt ook het werk van anderen zien, er iets over zeggen en vooral er iets van leren. We geven de lessen in het Nederlands, maar de deelnemers bevinden bevinden zich overal op de wereld en ondanks de grote afstand ontstaat er iedere keer een goede sfeer.

THEMA’S

De onderwerpen die tijdens de online schilderlessen aan bod komen, zijn schilderijen van bekende en onbekende kunstenaars. Tijdens de lessen geven we, indien mogelijk, informatie over de schilders en kunststromingen vaak in de vorm van een powerpoint presentatie. We leggen ook technische problemen uit. Het is mogelijk dat je graag iets anders schildert dan het thema van die week, of liever eerst je vorige werk afmaakt. Dat is altijd bespreekbaar.

Een paar dagen voor aanvang van de les ontvang je een email met de nodige informatie en de afbeelding(en) zodat je er een naar keuze uit kunt printen.
Ook sturen we de link waarmee je de virtuele klas binnenkomt met indien nodig een uitleg hoe dit werkt. Dit is allemaal vrij eenvoudig; iedereen kan het. Twijfel je hieraan, dan kunnen we altijd een keer ‘Zoom-proefdraaien’.

De maximale groepsgrootte van de online schilderlessen houden wij beperkt, deze is afhankelijk van de complexiteit van het onderwerp en ligt tussen de 6 en 10 personen.

Deelname aan 1 les kost €25,-, aan 5 lessen €115,-. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@picturale.nl. Graag vermelden om welke les of lessen het gaat. Bij inschrijving houden we de volgorde van aanmelden aan. Wij sturen vervolgens een betaalverzoek. AANMELDEN.

Het is ook mogelijk eerst aan een proefles mee te doen, vraag naar de mogelijkheden via CONTACT.

Overzicht van het PROGRAMMA VOOR MAART EN APRIL 2021:

PROGRAMMA DOWNLOADEN

4 mei HENRI TOULOUSE LAUTREC
Toulouse-Lautrec werd beroemd door zijn affiches, litho’s en schilderijen die hij in de Parijse wijk Montmartre tijdens zijn korte leven maakte. Hij was door een botziekte erg klein en niet moeders mooiste. Maar hij voelde zich met zijn wijn, schetsboek en schildersezel helemaal thuis op de Moulin Rouge tussen de danseressen en de prostituees. 

5 mei BLOESEM
Bloesem staat voor lente en voor een nieuw begin. Bloesem is ook een lust voor het oog. Laten we deze prachtige en fragiele bloemen schilderen. Subtiel, transparant en met een bescheiden kleurgebruik.

11 mei ANTON HEYBOER
In de jaren zeventig behoorde Anton Heyboer (1924-2005) tot de top van de kunstwereld. Toonaangevende musea zoals het MoMA in New York en Tate in Londen, kochten zijn werk. Kunstkenners prezen de spanning in zijn lijnvoering. Later verbrak hij vrijwel alle contacten met de belangrijke mensen in de kunst en werd bekend vanwege zijn excentrieke levensstijl met 5 vrouwen.

12 mei ABSTRACT LANDSCHAP
Een lappendeken, structuren, bergen, wolken en een horizon vormen de ingrediënten van deze landschappen. Ze zijn abstract, maar toch herkenbaar en spreken tot de verbeelding, niet in de laatste plaats door de sprekende kleuren.

18 mei ONDERGAANDE ZON
De ondergaande zon heeft veel kunstenaars zoals van Gogh, Caspar David Friedrich, Claude Monet, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en vele, vele anderen geïnspireerd tot prachtige schilderijen.
Deze les laten wij ons door dit dagelijks terugkerende en soms prachtige natuurfenomeen inspireren. 

19 mei OGEN
Ogen ‘spreken’. Deze les gaan we ogen schilderen. De grote ogen van Van Dongen of een realistische weergave van blauwe of bruine ogen. We analyseren en besteden ook aandacht aan de opbouw van het oog.

25 mei MALCOLM L.
De in Minneapolis geboren Malcolm, grotendeels autodidact, schildert in een stijl die het werk van andere kunstenaars synthetiseert – onder meer Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec en Velázquez  – om portretten te maken die zowel visueel vertrouwd als geheel uniek zijn. 

26 mei MODIGLIANI
Amadeo Modigliani is een Italiaanse kunstenaar die tijdens zijn leven niet veel erkenning heeft gekregen. Hij was ook beeldhouwer en maakte gestileerde portretten. Het gestileerde komt terug in de portretten die hij maakt.

1 juni SNOEP
Tja..lekker he?  En ook zo mooi! We gaan ons deze les verdiepen in de schoonheid en aantrekkings-kracht van dit stukje levensgenot..

2 juni ZELFPORTRET
Veel kunstenaars hebben een of meerdere zelfportretten gemaakt. Zo’n zelfportret is een weergave van hoe zij zichzelf zagen, maar ook een weergave van hun talent, temperament en schildershandschrift. We schilderen deze les een zelf portret van een kunstenaar of en portret van jezelf, wellicht in de stijl van een kunstenaar die je aanspreekt.

8 juni MEGA-REALISME
In het megarealisme is deze schilder voortdurend op zoek naar nieuwe beelden die nog nooit eerder zijn geschilderd en in zijn schilderijen laat deze schilder ons anders kijken naar de gewone dingen die ons lief zijn. Zijn techniek doet denken aan de Hollandse zeventiende eeuwse traditie, maar zijn onderwerpen zijn zeer eigentijds.

9 juni WILLIAM TURNER
De latere werken van Turner vertonen vaak prachtige vervloeingen van vormen, waarbij voorwerpen versmelten. In zijn werk is licht erg belangrijk en bijzonder weergegeven. Het grootste deel van een schilderij werd met grove streken geschilderd, maar een klein maar belangrijk onderdeel schilderde hij gedetailleerd.

15 juni JEAN-PIERRE
Deze in 1935 in geboren Parijse schilder maakt prachtige opvallende composities van jonge elegante vrouwen, veelal met hoed, die doen denken aan de vroege 20e-eeuwse Franse post-impressionistische avant-garde schilders, zoals Pierre Bonnard, Edouard Vuillard en aan dat van de expressionistische schilder Kees van Dongen.

16 juni STADSGEZICHT
Stadsgezichten zijn er al heel veel geschilderd. Mooie composities in verschillende beeldtalen en vooral met verschillende sferen. Kies je eigen sfeer en misschien ook je eigen stadsgezicht.

22 juni KLEURRIJK LANDSCHAP
We gaan een landschap schilderen en kiezen het kleurenpalet, de compositie en de vormen zodanig dat het werk een krachtige, lichte en kubistische uitstraling heeft.

23 juni LOS SCHILDEREN
Het werk van Christine kenmerkt zich door een hele losse toets, maar je ziet ook dat ze goed kijkt. Deze aspecten zijn belangrijk deze les. Kijken en wat je ziet snel en doeltreffend op het doek krijgen. Licht en schaduw maar vooral ook kleur zijn belangrijk.

29 juni PORTRET
Zolang er geschilderd wordt, worden er ook portretten geschilderd van het meest sprekende deel van ons lichaam. Zeker sinds de fotografie willen we meer weergeven dan alleen het gelijkende beeld. Denk aan het accentueren van karaktertrekken of emoties. Snij misschien een deel uit tot een pakkend detail. En eventueel waag je je een keer aan houtskool en of conté-potlood.. Zeker interessant als voorstudies.

30 juni TECKEL
Het leukste en grappigste model dat er is. De teckel. Schilder een van deze voorbeelden of kies je eigen teckel.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.